• Kenan gatal rupenya

    Haritu kan saya dok syak adik hana ade ruam sabun ruam peluh,,
    asal mandi bersabun je naik bintik merah,,
    asal berpeluh je mesti menggaru-garu,,
    tp saikin makin teruk la,,
    x sabun pun tetap ade bintik2 merah mcm campak tu,,
    kat bawah leher, kat belakang, atas punggung, dada,,
    sian die asek menggaru2 je,,
    kuku kna sentiasa potong,,
    kalau tak nnt mudah berdarah kalau die dok garu,,

    semalam ayah long, abang umi dtg rumah,,
    die kata adik hana ni kna kenan,,
    bukan kenan = badi tau,,
    kalu kt kelantan kenan merujuk kepada gatal ruam, bisul di kepala, atau mata berkelip abnormal di kalangan kanak2,,
    kenan akan hilang sendiri seiring dengan pertambahan usia,,
    sejarah kenan family kami
    ciksu naik bisul kat kepala, x ingat pulak smpai umur berapa,,
    ayah cu pulak kenan mata kelip,,
    hoiii yg ni lame gile sbb seingat saya die masuk sekolah rendah pun mata kelip die x sembuh lagi,,
    entah sampai umo berapa ntah..
    Amjad sepupu aichan kena kenan bisul jugak,,
    penuh kat kepala bisulnya,,
    sembuh lepas pg bomoh kenan,,
    tapi pakcik bomoh tu dah meninggal,,

    Mcam mane nak kenalpasti kenan?
    Cuba rasa ada macam biji2 kat belakang kepala, leher atau bawah telinga,,
    kalau ada biji2, kenan la tu,,
    biji2 tu org panggil ibu kenan,,
    ibu kenan ade dua biji kiri kanan..rasa dgn jari mcm guli bergolek2.
    perghh kepala mcm budak laki,,bile rambut nak panjang dik?

    ibu kenan adik hana ade 2 biji kat blakang kepala,,
    selagi ibu kenan x hilang, selagi tu la penghidap die akan alami gatal2, bisul, or mata kelip..
    Ibu kenan boleh dipecahhilangkan oleh orang yg pakar(bomoh kenan),,
    die buat penawar kapur sireh,,
    tp ade jugak ibu kenan degil xmau pecah,,
    tp xyah risau blebih sbb ibu kenan akan hilang sndiri bile budak tu dah besar,,
    masalahnye xtau la die nak hilang mase umo budak berapa tahun kan?
    Dibuatnya umo 10,11 tahun x hilang2 cane?
    Kesian budak hahaha
    kenan dikatakan xde penawar(kecuali ibu die dibuang oleh bomoh),
    so, kalu letak ubat, bisul, gatal akan hilang smentara, nnt dalam mase singkat, datang lagi,,
    ooo mcm tu ke?
    ade lagi satu petua nak buang ibu kenan,,
    letak ibu jari kat lelangit pastu golek2 ibu kenan tu,,
    boleh imagine tak cane?hahaha
    Dgn explaination ayahlong pasal kenan,
    mami rase adik hana ni kna kenan gatal kot,,
    Kesian adik hana gatal2 kadang2 tjaga tgh2 malam sbb gatal,,
    mami try buat jugak petua golek2 dgn ibu jari tu,,
    semoga mami berjaya hilangkan ibu kenan adik hana,,
    part pegi bomoh tu,,errr
    pnah bawak amjad pg bomoh kenan mase die kecik,,
    apentah yg bomoh tu baca hahah,,

    so skang ni mami guna herbal blend shaklee sapu kat bintik gatal adik hana,,
    mase mandi lumur CMD dekat badan die,,
    okei la,,kurang garu2 dah,,
    tp bintik2 merah mmg hilang kejap je,,nnt ade lagi,,
    tp xpelah,,kurang gatal2 miang tu, kurang la sikit die garu,,xde la kulit die luka2 sebab garu kan..
    so, kawan2 kat luar kelantan familiar tak dgn kenan adik hana ni?
    korang panggil ape?
    ade petua lain cane nak hilangkan ibu kenan tak?


6 comments:

  1. Ada satu ayat alquran ni bagus guna utk hilangkan bisul, jerawat etc.. Akak lupa ayat berapa surah apa.. Nanti akak check.. Tapi dulu2 akak baca selawat je.. Sambil baca selawat 3x buat gaya macam cekut buang bisul ke jerawat tu.. Tapi kena yakin la..

    Pengalaman mak akak pulak.. Ada org kampung yg selalu kena bisul kat tutt.. Pastu guna ayat quran tu.. Terus tak berulang dah.. Nanti akak check dan whatsapp im..

  2. imm said...

    thanx kak rai..nnt whatapps ekk..
    imm pun selawat jugak smbil tekan2 ibu kenan dgn jari tu..hana setakat ni xde bisul lagi..die ade mcm bintik2 campak gitu..kesian tidur malam mmg x lena..

  3. Semoga cepat sembuh...

  4. salam cikanem, kalau kenan tu mungkin selalu bg org utara cakap sawan, yg ada biji lendir bila tekan rasa sakit tak sakit tu kan...selalu 'ibu sawan' ada bawah rahang, petua mak sy dulu..kalau ibu sawan terasa sakit (kekadang dia bloeh berada di merata tempat bhg tubuh) sapu/usap dgn kaki kucing...haha dgr mcm lucu tp sy ada buat..tp hati2 karang kena cakar pulak..lain cerita jadinya nt. huhu.

    www.nazlee.com

  5. Nastyna said...

    eh tipah dulu banyayk biji2 merah tang leher ngan dada masa summer itu hari sebab peluh kan, duk ingatkan ruam peluh sbb i pun jenis kulit lokek, tapi pas tukar sabun pakai yang super sensitive skin, dah takder dah bijik2 tu, mujur jugak la.

  6. imm said...

    @ahmad zu mal thank you

    @nazlee pcl - kat rumah ni x bela kucing hihih

    @nas - awal2 ingay ruam peluh jugak..tp pak sedara tengok2, die kate bukan..kenan katenya..hana ni dah lame gile x mandi bersabun..haha baby masam ni..

Post a Comment