• Info kesihatan : POKOK BORAGE/BUNGA BINTANG

  Borage, bunga bintang yang cantik
  (image googled ye sbb xde kat laman saye)
  Borage(Borago officinalis), nama panggilan bunga bintang, nama melayu xde kot sbab x hidup tanam kat iklim kita.

  Pokok borage sangat serbaguna, daun dan bunga boleh dimakan mentah sebagai ulam salad, dan boleh diekstrak menjadi minyak. Biji benih borage sangat glemer, orang ekstrak jadi borage seed oil yang kaya dengan GLA(gamma linolenic asid) dan berfungsi sebagai rawatan pelbagai penyakit.

  Manfaat borage seed oil
  • Meningkatkan fungsi peparu pesakit. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan borage seed oil bersama EPA(eicosapentaenoic acid) mengurangkan masalah pernafasan yang dialami pesakit ARDS.
  • Bayi pramatang menunjukkan pertumbuhan dan perkembangan positif apabila diberi supplement minyak borage dan minyak ikan.
  • Pengambilan borage seed oil bersama ubatan anti-inflammatory dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak pada pesakit RA selepas 6 minggu rawatan.
  • Bunga dan daun borage digunakan untuk merawat demam dan batuk, teh dari daun/bunga borage mengurangkan simptom kemurungan.
  borage seed
  Owhh banyaknya kegunaan pokok borage ni. tapi sayang sebab kita x boleh tanam pokok bunga cantik ni dekat laman kita, iklim x sesuai. Tapi jangan risau, sebab kita masih boleh dapat manfaat borage seed oil ni. Banyak supplement di pasaran yg mengandungi borage seed oil. Anda boleh pilih produk borage seed oil itself or supplement lain yang mengandungi borage seed oil.


  Kalau saya, saya pilih GLA Complex Shaklee sebab selain dapat manfaat borage seed oil, saya boleh dapat manfaat vitamin E dan sunflower seed oil jugak dalam satu kapsul.

0 comments:

Post a Comment