• Info kesihatan : MERUANG MENCEGAH KEPUTIHAN (BACAAN UNTUK KAUM WANITA SAHAJA!!)

    2 kali mengandung, dua2 kali saya diserang keputihan yang teruk,,
    mase ngandung aichan siap dapat antibiotik sbb kna jangkitan bakteria,,
    lepas beranak dah okei bile saye consume alfalfa shaklee,,
    and bila ngandungkan adik hana, saya stop ambil alfalfa,,
    maka bermula lah kembali keputihan saya haha,,
    bile kite google cara pencegahan,,
    kebanyakan info berbahasa inggeris cakap
    "DO NOT DOUCHE"
    apekah douche sebenarnye?klik DOUCHE untuk info lanjut
    bahasa ringkas die,,korek ke dalam miss v untuk basuh bahagian dalam2 tu..
    mula2 mmg tak buat lah sbb takut jd ape2 hahaha,,
    pastu ade one time,
    keputihan dah sangat teruk,,
    gatal, nyeri masa membuang air semua ade,,
    saya buntu jugak nak buat cane,,
    saye pun douche kan saje hahahha..
    korek2 and bersihkan kat dalam2,,
    and kaedah ni sebenarnya memberi kesan yang SANGAT SIGNIFIKAN(wahh ko bahasa)
    miss v semakin kurang gatal dan keputihan terkawal,,
    saya pun amalkan lah tiap2 hari bersihkan dalam2 kan,,
    Alhamdulillah sampai adik hana lahir,,
    keputihan saya terkawal dan xde lagi kejadian gatal smpai nak nangis tu hahahah
    dan sampai sekarang, saya masih amalkan douche ni,,
    seriously, keputihan hilang terus dan saya rase segar sentiasa
    (mcm iklan pantiliner pulak)
    baru2 ini saya dok scroll fb saya jumpa ini,,

    RAWATAN MERUANG

    Dilakukan setiap kali berhadas besar. Samada selepas haid, kedatangan nifas atau selepas bersenggama dengan suami.Bidan2 terdahulu sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana:
    1. Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal.
    2. Mencegah dari keputihan
    3. Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polip mahupun kanser pangkal rahim.
    4. Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri.
    5. Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.
    POSISI MERUANG
    1. Duduk di atas toilet bowl
    2. Mencangkung dengan 1 lutut ke bawah
    3. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl
    CARA MERUANG.
    1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan. Jika saya.saya gunakan Barra Gel NR.
    2. Masukkan jari sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha, perut dan bahagian ari2. Jika anak dara...memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama shj.
    3. Korek dicelah2 dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian menggerutu. Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan darah atau sisa mani.
    Melalui proses ini...kalian akan dapat merasa "kemantapan" tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras menggerutu seperti gigi...maka ia bermaksud faraj anda sangat2 memuaskan hati suami. Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan berlecak....maksudnya faraj anda tidak rapi.
    Kita boleh masukkan sekali barra gel ketika meruang di dalam faraj. Kerana barra gel ini adalah dari komposisi natural dan mampu mengatasi masalah "kekeringan faraj". Selepas dikorek bersama barra gel, bilas sehingga bersih.
    Ini juga merupakan cara2 untuk berhadas besar bagi wanita. Jika ada lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali... wanita itu tidak wajib solat.
    Dan bagi yg nak jaga extra dalaman faraj...lepas dah meruang...bilas dan lap kering....meruang lagi sekali dengan minyak berubat herba. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur.
    Selamat mencuba!