• Resepi : (jeruk) nenas

    sejak 2,3 menjak ni kami sekeluarga(mami n ayah je)
    suke sangat la beli nenas hihih,,
    kalu makan saje nnt lidah rase x best,,
    so kite jerukkan dulu untuk kurangkan lidas(betul x pkataan ni?)
    nenas potong hitoguchi(saiz sesuap)
    lumur garam n simpan dlm peti sejuk semalaman,,
    esok kuarkan n bilas sekali dgn air,,
    untuk nenas saiz kecik ,
    saya guna setengah keping gula melaka + 3 sudu besar gula,,
    masukkan segelas air, sesudu cili kering blender
    masak sampai mendidih,,
    isi nenas dalam bekas,
    tunggu air gula sejuk dulu baru tuang atas nenas ye,,
    pahtu simpan dalam peti sejuk,,
    boleh tahan dalam seminggu lebih gak,,
    tp slalunye, pagi ni buat,,malam kang dah habisss..
    baru tuang air gula, dah makan semangkuk..test rase kononnye hihihi


12 comments:

  1. wow

  2. Sedapnya.. terliur jugak akak ni :)

  3. Kakzakie said...

    Test rasa pun dah banyak luaknya ye haha...
    Kakak suka pajeri nenas, nenas yg masuk dlm rojak petis pun sedap juga imm.

  4. akak pun suka nanas..tapi tak pernahnya buat jeruk.. makan cicah garam camtu je..

  5. cik imm said...

    hihi

  6. cik imm said...

    sedap kak..makan sejuk2 nyaman jee tekak..huhu

  7. cik imm said...

    aah kak..ape2 yang ade nenas seme imm suka..musim raya pulak mmg cari tat nenas je la..huhuh

  8. cik imm said...

    xleh makan sgt yg fresh, lidah x tahan..so kna la transform sikit bg rase lidas tu kurang..huhu

  9. nyum...kecur air liur tgk nenas ni... hehe..klu hubby sy mesti dia request buat pajeri nenas ni...:)

  10. cik imm said...

    hihih..xpandai masak pajeri.tp g makan kedai, kalu ade pajeri nenas,confirm amek..

  11. dh lama x makan nenas..
    zaman dok hostel dlu suka cicah nenas dgn kicap

  12. siti salihah said...

    emmm..sedapnya nenas jeruk....nak try buat jugak la...

    jemput singgah www.haniqhanisalihah.blogspot.com

Post a Comment